Afkalkning af elkedel

Sådan afkalker du dine køkkenmaskiner

Drikker du meget kaffe eller te, er det sikkert ved at være tid til at afkalke dine maskiner. Især hvis du aldrig har afkalket dem. Det forlænger både levetiden og forbedrer ydeevnen.

Du har garanteret lagt mærke til, at elkedlen er begyndt at koge vand langsommere end den burde. Eller også sprøjter den ud til alle sider, når du hælder vand i koppen. 

Her finder du hurtige tips til eksempelvis afkalkning af elkedel og hvorfor afkalkning er vigtigt.

Den nemme metode

Den nemme metode og sikkert også den de fleste går med, er rensemidler specielt egnet til dette. Til afkalkning af elkedel og eventuelt andre kaffemaskiner, anbefales især afkalkningsmidler fra denne side: https://stoevsugerposen.dk/afkalkning-rensemidler-705/ De har rensemidler til de fleste maskiner og det virker. Ikke nok med det, er det nemt.

Vælger du denne metode, er du sikker på, at dine maskiners pakning og andre dele bevarer sin ydeevne. Derudover efterlader det ingen bismag.

Den billige metode

Du har nok allerede hørt det simple husråd fra venner og familie om at bruge eddike eller citronsyre. Det er selvfølgelig også effektivt og virker ganske fint. Afkalkning af elkedel og din kaffemaskine med denne metode kan være lige så god som rensemiddel – og billigere. 

Problemet med denne metode er bare, at det kan efterlade en grim bismag til din kaffe eller te, hvis maskinen ikke bliver ordentlig rengjort bagefter. Altså er det mere tidskrævende end første metode. Desværre kan eddike og citronsyre være skadeligt på smådele i maskinerne.

Har du stadig mod på at prøve denne, kan du følge disse anvisninger. 

Eddike

Uanset om det er afkalkning af elkedel eller kaffemaskiner, så bland 1 del eddike med 1 del vand og hæld det i maskinen. Lad det køre igennem kaffemaskinen eller kog elkedlen en gang. Du kan sagtens gentage processen, hvis det bliver nødvendigt.

Citronsyre

Citronsyre er skrappere end eddike, så der skal du være mere påpasselig. Bland 1 spsk med 1 liter vand og hæld det i maskinen. Lad det står natten over og hæld det da ud. Husk at rengøre den grundigt bagefter med rent vand. Dette gøres ved at lade det rene vand køre igennem maskinen flere gange.

Hvorfor skal du afkalke dine maskiner?

Det giver sig selv, at kalk absolut ikke er pænt at kigge på. Store hvide skjolder, der dækker det indre af maskinen, er bare uappetitlige. Når det også lægger sig på overfladen i koppen, er det for meget af det gode.

Ud over at være grimt, så forringer store kalkaflejringer samtidig maskinens ydeevne. Vandet vil være længere om at koge og elkedlen hælder ikke lige så godt. Du ender med at stå med kogende vand over hele bordet. Vand der egentlig skulle have været i din kop.

Den største kalksynder er selve smagen. Jo mere kalk der får lov til at opbygge sig, jo mere vil du kunne smage det i din kaffe eller te. Det er noget af det værste, når man ellers har glædet sig til en lækker kop kaffe. Så husk at afkalke mindst én gang hver første eller anden måned.