mand der er stresset

Hvad er stress?


Stress er en belastningstilstand, som både kan være fysisk og psykisk. Belastningstilstanden er en trussel mod dit velbefinde og opstår, når de ydre eller indre krav overstiger den mængde ressourcer, som du enten har eller føler er tilgængelig. Typisk er det arbejdsmæssige krav eller konflikter i privatlivet, som presser os følelsesmæssigt eller fysisk. De såkaldte ressourcer kan defineres som alt fra tid, økonomi og viden, men handler i bund og grund om det enkelte individs tilgang til verdenen og måden at se tingene på.

Mange tror fejlagtigt at stress er en sygdom, fordi det ofte omtales således i den offentlige debat. Stress er som sagt blot en belastningstilstand, der både kan være kortvarig og langvarig. Hvis du befinder dig i tilstanden af stress i længere tid, kan du risikere at det medfører sygdomme herunder bl.a. blodpropper, hjerte-kar-sygdomme og depression. Stress kan også være med til at forværre sygdomme, du har i forvejen såsom astma, allergi, psoriasis og diabetes. Kortvarig stress er som sådan ikke farligt og er ganske normalt at opleve i perioder af sit liv, hvor man stiller høje krav til sig selv. Det kan være i forbindelse med eksaminer, karrieren eller private begivenheder som f.eks. et bryllup. Ved langvarig stress er det vigtigt at søge behandling hos professionelle, da konsekvenserne kan være fatale. Stresslæge.dk har over 15 års erfaring med stressbehandling og ved, hvor farligt stress kan være for dit velbefindende.

I en arbejdsmæssig sammenhæng vil de fleste forbinde travlhed med stress, men der er stor forskel på, hvordan en travl hverdag kan opfattes. Travlhed i almindelighed vil – uanset om det er lidt eller meget – være præget af positiv og engageret følelse for de opgaver, som skal løses. Du får både energi og tilfredsstillelse ved at udføre opgaverne, hvorimod du i en stresset tilstand aldrig vil opleve glæde eller energi ved gøremål og aktiviteter i forbindelse med enten arbejde eller privatlivet.

stresset arbejdsliv

Signaler og symptomer på stress

Det er forskelligt fra person til person, hvordan kroppen og psyken reagerer i en stresset tilstand. Symptomerne kan også variere afhængig af om der er tale om en kortvarig eller langvarig tilstand af stress.

De mest almindelige fysiske signaler på stress er som følge:

  • Hovedpine og svimmelhed
  • Hjertebanken
  • Svedeture
  • Nedsat immunforsvar herunder øget symptomer på i forvejen lidelser
  • Mindsket appetit og dårlig fordøjelse
  • Nedsat lyst til sex

Af psykiske signaler vil de mest hyppige tegn være:

  • Træthed og mangel på energi
  • Besvær med at sove
  • Hukommelsesbesvær
  • Ulyst og utålmodighed
  • Koncentrationsbesvær
  • Depression

Ovenstående er de mest almindelige symptomer, men der kan sagtens være mange andre tegn på både kortvarig og langvarig stress.

Håndtering og behandling af stress

Stress er en tilstand, der skal tage seriøst. Kortvarig stress kan ofte godt løse sig selv, når gøremålets årsag forsvinder. I nogle tilfælde vil arbejdspres og konflikter i privatlivet være en byrde over længere tid, hvilket øger risikoen for at indtage en tilstand af langvarig stress. Er du først kommet i den tilstand, så skal du øjeblikkeligt søge professionel hjælp hos stressrådgivere. Det tager tid at behandle stress, og oftest længere end du regner med. Et stressforløb hos Stresslæge tager ca. et halvt år og bygges op i forskellige moduler, som har til hensigt at afstresse og ikke mindst forebygge, så du aldrig nogensinde bliver stresset igen.

Essensen af stress er egentlig, hvordan du selv vælger at håndtere de krav, som der bliver stillet til dig. Dine ressourcer er et spørgsmål om din indstilling og opfattelse af livet.  Stressforebyggelse har derfor i høj grad fokus på, at omstændigheder aldrig må få lov til at stresse en selv.