zip pose

Der skal du bruge zip poser


Zip poser er plastikposer med integreret lynlås, som på engelsk hedder zip. Det er ikke den samme slags lynlås som du har på din vinterjakke, det med tænder der griber ind hinanden. Zip posens lynlås er lavet med not og fjer som bruges fx af snedkere til samling af træ. I dag kan vi fremstille plastik med så høj præcision at sådan en zip lås lukker helt lufttæt, selv efter mange ganges brug.

Det er faktisk ret imponerende. Sådan et zip lås der sidder på en lille pose der kun koster et par øre stykket kan noget som ellers er meget svær at opnå for langt mere indviklede dimser.

Zip poser som fryseposer

Zip poser bliver mest brugt til fryseposer. De er lavet af LDPE, som står for low density poly-ethylene. Det er et plastik stof som blev udviklet allerede i 1933. Men zip poser er en relativ ny anvendelse. Det er først for nylig at vi har maskiner der kan producere zip låse så billige og så præcise, at de kan bruges til disse små poser hvor du kan få 50 eller 100 styk for en tier.

Zip poser er geniale som fryseposer. De er vand- og lufttætte og kan genanvendes mange gange. De klarer de fryserens minusgrader lige så godt om det varme vand i opvasken. Så du kan godt vaske dem. De er dog ikke egnet til opvaskemaskinen. Temperaturer omkring de 40 grader klarer de helt fint. Når du vasker op i hånden, tåler de faktisk højere temperaturer end du gør.

Takket være den lette rengøring kan du bruge dem til stort set alt, der skal proppes i fryseren eller køleskabet. Det er bare om at få købt poserne i forskellige størrelser, så du har noget til alverdens former for mad.

Er zip poser miljøvenlige?

Det siger plastikindustrien at de er. Fremstilling af LDPE er nemlig ikke særlig miljøbelastende og faktisk belaster en plasticpose miljøet mindre end en tilsvarende mulepose. LDPE forbrænder også meget rent. Det giver kun vanddamp og CO2 ved forbrænding.

Men bare fordi plastikindustrien siger det, behøver det ikke være rigtigt. Miljøbelastningen sker når zip poser ender i naturen. Der hører de absolut ikke til. Det tager naturen over 500 år at nedbryde en plasticpose så den indgår igen i naturens kredsløb.

brun zip pose

Det er balancegangen, du som forbruger skal gå, når du køber en zip pose. De er super genbrugsvenlige, da du kan bruge dem om og om uden problemer. Dermed kan du spare en masse penge og bruge mindre plastic overordnet set, da du genbruger de samme poser.

Men det kræver jo, at du genbruger dem og ikke bare smider den ene pose efter den anden ud – og at du for guds skyld ikke efterlader poserne i naturen, hvor de ikke vil blive ordentligt nedbrudt. Køb en enkel pakke og hold liv i den! Genbrug poserne igen og igen, og på den måde kan du både spare penge og plastic.